Otthon délen

Hozzászólás
Uncategorized

Esztergomi vagyok.

Már húsz éve is van annak, amikor ez történt. Mielőtt dolgozni kezdtem, jártam egy angoltanárhoz, intelligens hatvanas úr akivel óra után néhány percet mindig elbeszélgettünk. Korábban a Világbanknál dolgozott, éveket élt szerte a nagyvilágban: európai országok, Amerika, Ausztrál szigetvilág. Mikor vége lett a világbankos éveknek, hazaköltözött Magyarországra, és családostól Esztergomot választotta új lakóhelyéül. Egyik alkalommal arról beszélgettünk, hogy mennyire szeret itt élni. Addigra tudtam, hogy mennyi szép helyen lakott már, így megkérdeztem, hogy mi különlegeset talált ebben a “poros” kisvárosban az ausztrál szigetvilág után? Pár másodpercet gondolkodott, majd ennyit mondott: Nehéz megmondani, de talán a fények! Elnézek a távolba a Duna felé és szinte szikrázik a levegő. Ettől gyönyörűek itt a színek.

Eltelt több év és kezembe került Hamvas Béla Szellem és Egzisztencia című könyve.
Így ír a Dél és nyugat géniuszában:

“Az ország délnyugati sarkában bizonytalan határok között fekszik a hely, amely a Duna völgyének minden megszokott helyétől azonnal és felismerhetően elüt. Akármerről közeledjen az ember … váratlanul az előbbihez képest sokkalta világosabbat és melegebbet tapasztal. … a sárga nap fénye megfehéredik, s a meleg tüze könnyűvé, elektromossá válik, – úgy érezni: ez a hely itt inkább a Földközi-tenger tája, mint a Duna völgyének része. Mint ahogy a sötét hajban néha halánték táján vagy homlok fölött világosabb csík szőkén csillog, a szőkébb, fehérebb, világosabb földközi-tengeri táj itt átnyúlik a Karszton, és a Duna-völgy sötétebb színét megfényesíti. A déli hely rokona Dalmácia, a Provance, Spanyolország, Szicília; közelebb áll Attikához, mint Győrhöz vagy Fejérhez. Somlótól délre a táj háttal áll északnak és szemben a tengerrel: Rómával. Mintha Kemenesalja fővárosa nem Budapest lenne, hanem Athén. Oda tartozik – nem nyelvben, népben, szokásban, – hanem ennél sokkalta fontosabb és lényegesebb alapon: a Hely Géniusza szerint.

A Földközi-tenger messze túlsugárzik határain és partjain.

A Balaton zalai partján, Veszprém körül van ilyen táj; Baranya megyében igen sok; Buda, de még Esztergom is érzi Dél Géniuszát, nem is szólva Visegrádról vagy Szentendréről. … Dél sugarait még Gyöngyösön és Egerben is érezni. A legészakibb hely, ameddig Dél Géniusza elér: Tokaj vidéke, a bor és nemesi kastélyok helye. Ez a táj délibb sok olasz vidéknél. Mintha közrejátszana, hogy a tenger messzebb van, ezért a langyos párát és a szikrázó fényt jobban kell szeretnie. Amikor ezt a sarkot az északnyugati szél felhője takarja, megszürkül és nem ismerni rá; mikor aztán a nap süt, elkezd ragyogni, és egyszerre önmaga lesz. Ezen a helyen világosabb a fű, fehérebbek a házak falai és kékebb az ég.”

esztergom

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s