Praszád

Hozzászólás
Uncategorized

Idén harmadik alkalommal megyek a nyári jógatáborunkba. A jóga számos fajtáját gyakoroljuk ott, például reggel ászanázunk, pránajámázunk, mantrázunk majd délelőtt és délután is védikus filozófiát hallgatunk.  És egy hétig praszádot eszünk…

Mi az a praszád? Miután elkészült a reggeli, az ebéd, a vacsora, az először jó szívvel fel van ajánlva az Istennek:  mindenből egy kis adag az oltárra kerül. Az étel amit az Isten megízlelt a praszád, ami később visszakerül a közös ételbe és így mindannyian praszádot ehetünk.

Tavaly nyáron, a tábor utolsó estéjén a tűzceremónián az áldozati tűznél
– ahogy ilyenkor szokás – gyümölcsök lettek felajánlva. A szertartás végén mindenki kapott a praszádból.

Én egy banánt kaptam. Letörtem belőle magamnak egy darabot és a többivel megkínáltam néhány barátomat. Aztán ott szorongattam a banán héját, mert amiből az Isten evett nem volt szívem eldobni. Végül azt találtam ki, hogy hazahozom Esztergomba és a kertemben berakom a komposztáló ládába. Így is tettem.

A láda oldala ki van nyitva és tavasz óta folyamatosan ömlik ki az elkészült friss, gazdag föld. Először a tyúkhúrra figyeltem fel. Egész kis mező nőtt márciusban, gyönyörű egészséges tyúkhúrból a láda mellett.

Ott él mellette a fügefánk is. Nemrég vettem észre, hogy egy hosszú ágat növesztett jobbra, lefelé. Nyúlik a komposztláda felé, a levelei már elérik a friss komposztot.
Praszádot kér ő is.

füge.JPG

 

2016 augusztus : ekkora, szép egészséges fügék teremnek idén. Tavaly nem érett be szeptemberre sem a termés. Idén már júliusban ettünk mézédes fügét.

WP_20160731_18_08_29_Pro

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s